دانشمندان میگویند که نرمافزار Excel دارای خطاهای سیستمی در ثبت اسناد و اوراق پزشکی است.
آنان اظهار میکنند، که به کمک نرمافزار دیگری که به صورت خودکار دادهها را دستهبندی میکند، موفق به کشف این نقیصه و اصلاح موارد خطا شدهاند. دانشمندان با بررسی بیش از ۳۵۰۰ سند علمی منتشر شده دریافتند که بیش از ۷۰۰ سند، یعنی تقریبا ۲۰ درصد از آنها، دارای اشتباهات و خطاهایی بود که قابل نسبت دادن به نرمافزار Excel است.
این پژوهشگران گزارشی از این مساله که خطاهای Excel میتواند باعث چه ضرر و زیانهایی شود با گوشه چشمی به اسناد مرتبط با ژنتیک منتشر کردهاند. از آن جا که علم ژنتیک از منظر خاص و دانش پزشکی از دیدگاه عام از کلیات و تعاریفی بهره میبرند که در زندگی روزمره یافت نمیشوند، نرمافزار Excel با پردازش این اطلاعات دچار مشکل میشود. نمونهاش را میتوان در تبدیل نامهای ژنتیک دید که برای مثال عبارت SEPT2 (Septin) را به شکل September 2 ثبت میکند! مشکل تبدیل خودکار عبارات در همه اسناد پزشکی شایع است که اغلب با رونوشت داده در Excel همراه است.
با همه این تفاصیل، مایکروسافت توضیح داده است که Excel برای کار با غالبهای رایج دادهها طراحی شده است و تغییر تنظیمات آن در نهایت به نتایج بهتری در مواردی از قبیل دانش پزشکی منجر میشود. دانشمندان نیز با این نظر موافقاند.
ایوان بیرنی، مدیر مؤسسه بیوانفورماتیک اروپا، هم در این باره گفته که نرم افزار Excel و مایکروسافت مقصر نیستند بلکه سرزنشها و ملامتها متوجه دانشمندان است.
بیرنی میگوید که مشکلاتی از این دست در حوزه دانش بیش از یک دهه است که شناخته شدهاند و به نظر میرسد که جامعه دانشگاهی از سال ۲۰۰۴ میلادی به این سو عمده مسایل را از چشم Excel دیدهاند اما از آن زمان، اشتباهات موجود در اسناد پزشکی با ضرباهنگ سالی ۱۵ درصد رشد داشته است.
البته این نخستین بار نیست که فنآوری به معنای عام کلمه و به ویژه نرمافزار Excel در هدایت علم و دانش به سمت گمراهی نقش ایفا میکنند. در سال ۲۰۱۳، در رشته مطالعاتی در زمینه اقتصاد با نام “رشد در زمانه بدهی” به قلم راینهارت و روگوف خاطرنشان شد که نرمافزار Excel در ثبت فرمولها اشتباه و خطا کرده است.
با هم اینها، مایکروسافت عزم جدی برای تسهیل کار با Excel در پیش گرفته زیرا معتقد است که برای استفاده در حوزه فنآوریهای نوین باید مجهز به ابزارهای کارآمدتری باشد.
نوشته وقتی Excel علم و دانش را به گمراهی میکشاند! اولین بار در ویندوز ایران| مرجع تخصصی ویندوز و ویندوز موبایل در ایران پدیدار شد.